Brzi pregled korpe

SERVIS KOČIONOG SISTEMA

Servis Kočionog Sistema | Beoguma

Ispravnost kočnica i njihovih sastavnih delova prioritet je svakog iskusnog vozača. Ključnu stvar koja povezuje vaše vozilo s podlogom na kojoj se vozite čine upravo točkovi pa je stoga itekako važno da su svi pomoćni delovi koji ih pokreću u ispravnom stanju. Iako automobil možda dobro koči, često su neobični zvukovi koje pritom ispušta znak za uzbunu.

Originalni kočioni elementi

Zamena pločica, paknova, diskova i doboša. Originalni delovi renomiranih proizvođača sa garancijom:
Delphy, TRUSTING, LPR… Besplatna kontrola ispravnosti kočnica.

Zamena paknova i pločica

Pločice i paknovi su potrošan materijal na vozilu i potrebno je voditi računa o njihovom stanju. Na koliko ćete pređenih kilometara zameniti pločice ili paknove, zavisiće pre svega od njihovog kvaliteta, kao i stila vaše vožnje, jer se naglim kočenjem trenje između kočionih površina povećava, a samim tim se i ubrzano troše.

Zamena diskova i doboša

Doboš kočnice funkcionišu tako što vrše pritisak i stvaraju trenje između pokretnih delova koji su pričvršćeni za točak i nepokretnih delova automobila. Glavni deo doboš kočnice je Doboš koji je pričvršćen na glavčini točka tako da se okreće zajedno sa njim. Pritiskanjem obloga (paknova) uz unutrašnjost doboša javlja se trenje među njima, a kako se točak već okreće zajedno s dobošom, ovo trenje usporava okretanje točka, a time i zaustavlja automobil.

Disk kočnice takođe vrše pritisak na pokretni deo koji je pričvršćen za točak i trenjem usporavaju okretanje. Za razliku od doboš kočnica, kod disk kočnica trenje koje je potrebno za usporavanje okretanja točkova ne ostvaruje se pritiskanjem kočionih obloga o unutrašnju površinu doboša, već kočione obloge (pločice) između sebe stiskaju metalni disk. Otuda i naziv – disk kočnice.

Na kontrolnoj tabli većine automobila se nalazi i lampica koja upozorava na istrošenost disk pločica. Neki automobili na istu lampicu imaju povezanu i kontrolu nivoa ulja za kočnice te signalizator dignute ručne kočnice. Ako signalna lampica kočnice počinje da treperi u krivinama prilikom vožnje, proverite nivo ulja za kočnice. Pritom je takođe važno obratiti pažnju na vibracije vozila. Naime, ako tokom kočenja osetite vibriranje papučice kočnice i volana, gotovo sigurno se radi o lošem stanju diskova.

Prednje i zadnje kočnice treba kontrolisati na 30.000 km, dok zamenu pločica ili paknova, kao i čišćenje doboša, treba obaviti na svake 4 godine ili na 60.000 km.

Zakazivanje Termina

Rezervišite svoj termin za servis kočnica. Kontaktirajte nas a mi ćemo Vam odgovoriti u najskorijem roku i zakazati prvi slobodan termin.

Odloženo plaćanje

Odloženo plaćanje do 6 rata. Uradite servis odmah a platite kasnije! Čekovima, administrativnom zabranom ili platnim karticama.


Delphi Automotive Systems je vodeći svetski proizvođač na tržištu automobilskih rezervnih delova. Nekada u sastavu General Motors-a, Delphi Automotive Systems, danas je samostalna kompanija sa preko 30 tehničkih centara i 200 proizvodnih lokacija u Evropi, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi. Dokaz kvaliteta svakako su i najveći svetski proizvođači automobila, koje Delphi Automotive Systems snabdeva komponentama za prvu ugradnju.Kočione pločice su primarni proizvod “LPR” kompanije i pokrivaju kompletno tržište automobilske industrije. Visoki kvalitet pločica dostignut je konstantnim napretkom i ispunjavanjem svih propisanih standarda. Najnovija tehnologija postigla je značajne rezultate na poljima: proizvodnje strukture pločica bez metala, povećane izdržljivosti na trenje, sistema protiv buke, otpornosti na habanje.Sa svojim 30-godišnjim iskustvom TRUSTING S.p.A. je evropski lider u proizvodnji delova kočionog sistema zahvaljujući kvalitetu proizvoda i kontinuiranom iznalaženju novih tehničkih rešenja. U svojoj ponudi TRUSTING S.p.A. ima paknove, setove paknova, pločice, diskove, delove hidraulike (glavne kočione cilindre, pete kočione cilindre, cilindre točka, glavne i pomoćne cilindre kvačila).