Servis kočionog sistema


Ispravnost kočnica i njihovih sastavnih delova prioritet je svakog iskusnog vozača. Ključnu stvar koja povezuje vaše vozilo s podlogom na kojoj se vozite čine upravo točkovi pa je stoga itekako važno da su svi pomoćni delovi koji ih pokreću u ispravnom stanju. Iako automobil možda dobro koči, često su neobični zvukovi koje pritom ispušta znak za uzbunu.
SERVIS KOČNICA

Originalni kočioni elementi

Zamena pločica, paknova, diskova i doboša. Originalni delovi renomiranih proizvođača sa garancijom: Delphy, TRUSTING, LPR...Besplatna kontrola ispravnosti kočnica.

Zakažite termin
SERVIS KOČNICA

Zakazivanje Termina

Rezervišite svoj termin za servis kočnica. Kontaktirajte nas a mi ćemo Vam odgovoriti u najskorijem roku i zakazati prvi slobodan termin.

Zakažite besplatan pregled
SERVIS KOČNICA

Odloženo plaćanje

Odloženo plaćanje do 6 rata. Uradite servis odmah a platite kasnije! Čekovima, administrativnom zabranom ili platnim karticama.

Pogledajte detaljeZamena paknova i pločica


Pločice i paknovi su potrošan materijal na vozilu i potrebno je voditi računa o njihovom stanju. Na koliko ćete pređenih kilometara zameniti pločice ili paknove, zavisiće pre svega od njihovog kvaliteta, kao i stila vaše vožnje, jer se naglim kočenjem trenje između kočionih površina povećava, a samim tim se i ubrzano troše.
Zamena diskova i doboša


Doboš kočnice funkcionišu tako što vrše pritisak i stvaraju trenje između pokretnih delova koji su pričvršceni za točak i nepokretnih delova automobila. Glavni deo doboš kočnice je Doboš koji je pričvršćen na glavčini točka tako da se okreće zajedno sa njim. Pritiskanjem obloga (paknova) uz unutrašnjost doboša javlja se trenje među njima, a kako se točak već okreće zajedno s dobošom, ovo trenje usporava okretanje točka, a time i zaustavlja automobil.

Disk kočnice takodje vrše pritisak na pokretni deo koji je pričvršcen za točak i trenjem usporavaju okretanje. Za razliku od doboš kočnica, kod disk kočnica trenje koje je potrebno za usporavanje okretanja točkova ne ostvaruje se pritiskanjem kočionih obloga o unutrašnju površinu doboša, već kočione obloge (pločice) između sebe stiskaju metalni disk. Otuda i naziv - disk kočnice.

Na kontrolnoj tabli većine automobila nalazi i lampica koja upozorava na istrošenost disk pločica. Neki automobili na istu lampicu imaju povezanu i kontrolu nivoa ulja za kočnice te signalizator dignute ručne kočnice. Ako signalna lampica kočnice počinje da treperi u krivinama prilikom vožnje, provjerite nivo ulja za kočnice. Pritom je takođe važno obratiti pažnju na vibracije vozila. Naime, ako tokom kočenja osetite vibriranje papučice kočnice i volana, gotovo sigurno se radi o lošem stanju diskova.

Prednje i zadnje kočnice treba kontrolisati na 30.000 km, dok zamenu pločica ili paknova, kao i čišćenje doboša, treba obaviti na svake 4 godine ili na 60.000 km.Originalni delovi
  najgledanije »


To top